image image image image
Τεχνοτροπιες
Read the Full Story
VR - εχει ΧΡΩΜΑ!
Read the Full Story
θΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ
Read the Full Story
1 2 3 4

Πρακτικες Συμβουλες

 alt  alt


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

H σημαντικότερη απόφαση στο χρωματισμό ενός κτιρίου είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή που αφορά στους εξωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει τόσο η απόχρωση που θα επιλεγεί, όσο και ο τύπος του προϊόντος, για προφανείς λόγους. Καταρχήν, τα περισσότερα κτίρια χρειάζονται ένα σύστημα με σκαλωσιές για να μπορέσουν να βαφτούν εξωτερικά, το οποίο συνεπάγεται μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε την άνεση (πρακτικά και οικονομικά) να πειραματιστείτε με τις αποχρώσεις, όπως γίνεται σε ένα εσωτερικό χώρο ο οποίος μπορεί να βαφτεί δύο φορές εύκολα και με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση.  Επίσης, οι εξωτερικές βαφές επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες, και ένα πιθανό λάθος στην εφαρμογή (π.χ. βαφή σε επιφάνειες που έχουν υγρασία ή βροχή σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πάει χαμένος ο κόπος και το κεφάλαιο. Επιπλέον, και αφού εξασφαλίσετε ότι σε τεχνικό επίπεδο θα γίνουν όλα σωστά, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον τύπο του προϊόντος ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.  Για παράδειγμα, αν το κτίριο βρίσκεται σε περιοχή που σημειώνονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, χρειάζεστε ένα προϊόν με ελαστικότητα για να αποφύγετε  ρηγματώσεις στην επιφάνια εξαιτίας του παγετού.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις εξωτερικές εφαρμογές:

Βιοκλιματικότητα

Μας βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε τα σκούρα χρώματα στις πλευρές των κτιρίων που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Συμβατότητα

Το χρώμα πρέπει να είναι συμβατό αισθητικά με τα υλικά του κτιρίου έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή οπτική αρμονία. Για παράδειγμα, μια πρόσοψη διακοσμημένη με παραδοσιακές πέτρες έχει μια αισθητική οντότητα εντελώς διαφορετική από μια άλλη στην οποία κυριαρχεί το γυαλί σε μεταλλικό σκελετό, και αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστούν οι χρωματικές επιλογές.

Αντίστοιχα, διαφορετικό οπτικό συναίσθημα βιώνει ο επισκέπτης σε ένα κυκλαδίτικο χωριό σε σύγκριση με τα σοκάκια της Μονεμβασιάς για παράδειγμα. Οι επιλογές μας πρέπει να συμβαδίζουν με το χρωματικό χαρακτήρα του ευρύτερου χώρου, και να τον αναδεικνύουν.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

H επιλογή χρωμάτων για τους εσωτερικούς χώρους επηρεάζεται από λιγότερους παράγοντες συγκριτικά με τις εξωτερικές βαφές, και ουσιαστικά οριοθετείται από τις αισθητικές προτιμήσεις του ατόμου που επιλέγει. Είναι όμως χρήσιμο να εξετάζετε και άλλους δύο σημαντικούς παράγοντες, την πρακτικότητα της εφαρμογής και τις ιδιότητες των επιλεγμένων χρωμάτων.

Πρακτικότητα

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της επιλογής απόχρωσης για τους εσωτερικούς χώρους παραβλέπουμε τη σημασία της επιλογής του τύπου του χρώματος που θα εφαρμοστεί. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στις κουζίνες και στα μπάνια οι επιφάνειες επιβαρύνονται από την αυξημένη υγρασία που χαρακτηρίζει αυτούς τους χώρους.

Στα παιδικά δωμάτια οι τοίχοι λερώνονται πολύ συχνά και θα πρέπει το χρώμα να αντέχει στο συχνό πλύσιμο.

Στα καθιστικά υπάρχουν συχνά φωτισμοί υπό γωνία ή κρυφοί. Αν το χρώμα δεν έχει πολύ καλό φινίρισμα (δηλαδή λεία, «βελούδινη» επιφάνεια) ο φωτισμός θα τονίζει όλες τις ατέλειες. Είναι λοιπόν σημαντικό πρώτα να έχει προετοιμαστεί σωστά η επιφάνεια και στη συνέχεια να επιλεγεί ένα χρωματικό προϊόν με πολύ καλή τελική αισθητική.

Φυσικά, η προσωπική αισθητική του ατόμου που ζει στο συγκεκριμένο χώρο παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή της απόχρωσης. Οι δύο άλλοι παράγοντες που αναφέραμε βοηθούν στη σωστή απόφαση, παραμένουν όμως επικουρικοί σε σχέση με το προσωπικό κριτήριο που οριοθετεί την τελική επιλογή.


Μια πιθανή εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι επαγγελματικοί χώροι. Σε ότι αφορά στα γραφεία, καλό είναι να προτιμάτε απαλές γενικά αποχρώσεις χωρίς υπερβολικές χρωματικές αντιθέσεις. Στον αντίποδα, στους χώρους διασκέδασης, μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα και να συνδυάσετε έντονα ή/και αντίθετα μεταξύ τους χρώματα και σχέδια, εφόσον κρίνετε ότι το αποτέλεσμα λειτουργεί ευεργετικά για τη διάθεση των παρευρισκομένων. Μια πολύ καλή λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και οι τεχνοτροπίες με «σπατουλαριστά» ή «σφουγγαριστά» υλικά.


alt